Ruhatárépítés Erdélyi Gáborral

A ‘Ruhatárépítés’ rovatban ügyfeleim ruhatárába nyerhettek bepillantást.

FP Ábel képein bemutatjuk a közösen megtervezett öltözeteket, miközben Gábor ízlését és benyomásait is megismerhetitek az interjún keresztül.

Kérlek mutasd be magad néhány mondatban.

- Erdélyi Gábor vagyok, Budapesten születtem, tanultam, és -eltekintve egy szemeszter ösztöndíjas tanulmányúttól meg némi külföldi munkavégzéstől- itt is éltem egész életemben. Házas vagyok, egy remek fiúgyermek büszke édesapja. Mérnök-közgazdászként saját vállalkozásban dolgozom, egyéb mellékes tevékenységek mellett főként építésügyi mérnöki tanácsadással foglalkozom, elsősorban rekonstrukciós területen.

Melyik a kedvenc épületed?

-Hú, ez nem könnyű, rengeteg van és az összes eszembe sem jut. Talán a Pantheon Rómában.

Ki a kedvence építészed?

-Le Corbusier, rajongok a modernizmusért és ő az egyik legnagyobb alakja, vagyis inkább úttörője.

 Melyik a kedvenc építészeti stílusod?

-A Bauhaus.

Hogyan jellemeznéd a stílusod? Milyen hatások emlékezetes pillanatok formálták az ízlésed? (tanulmány, utazás, kultúra stb.)

-Már gyerekkoromban is szerettem a szép ruhákat, ugyanakkor nem igazán tudtunk az ilyesmihez hozzájutni a szüleim jövedelmi viszonyai, illetve a történelmi környezet (a ’80-as évek hiánygazdasága, majd a ’90-es évek változásai által hozott megélhetési nehézségek) miatt. Néha érkeztek nyugaton élő rokonoktól ajándékcsomagok, illetve az örökölt cuccok között is volt pár jobb darab, ezek mindig ünnepszámba mentek. Egyetemista koromra lett lehetőségem önállóan vásárolni és már akkor többre értékeltem a klasszikusabb darabokat (szövetnadrágok, ingek, zakók) az aktuális divatcuccoknál. Amikor kijutottam Párizsba ösztöndíjjal szembesültem azzal, hogy milyen a nyugati metropoliszos léptékben értelmezett városi életstílus, aminek a kultúra számos egyéb vonatkozása mellett az öltözködés is természetes része volt. A későbbi utazások során is az élményanyag része lett a helyiek stílusának felfedezése, amiből egyes hozzám közel álló elemeket -eleinte szinte semmi, később azért egyre több kritikával- ’haza is hoztam’ magammal. Elsősorban természetesen Olaszország járt / jár az élen ilyen tekintetben.

Melyik az a ruhadarab, amelyikből sohasem lehet elég a ruhatáradban és miért?

-A legjobban a nadrágok és ingek túlzott elszaporodására kell odafigyelnem J. Talán amiatt, hogy ez a két olyan darab van, ami a napi hangulatomhoz (és nem utolsósorban az időjáráshoz) legjobban igazítható, illetve amikor kitalálom, hogy aznap mit vegyek fel leggyakrabban e kettő közül az egyik amit először kiválasztok, minden mást pedig ahhoz.

Melyik a kedvenc méretre készített ruhadarabod és miért?

-Húú megint nehéz kérdés, mert több mint egy évtizedes megrögzött ruhakedvelőként kezdtem el a méretre készített ruhák felé fordulni és emiatt elég tudatosan választottam ki az egyes darabokat, így valamennyi nagyon kedves számomra. Talán amelyik a leginkább, az a nyári mustársárga / vörös halszálka mintás zakóm: egyszerre klasszikus és különleges, kissé szokatlan, de remekül kihasználható színben.

Milyen tippel tudnál szolgálni azok számára, akiknek még nincs méretre készített darab a ruhatárukban?

-Érdemes végiggondolni, hogy milyen a munkád, az életmódod és alapvetően mennyire formálisan öltözködsz a mindennapokban. Az a jó választás, amit a hétköznapokban is ki tudsz használni és nem a szekrényben várja hónapokon, éveken át a következő ünnepi alkalmat. Persze az esküvődre érdemes egy jó öltönyt vagy zakó/nadrág kombót készíttetni (én az utóbbira ezúton is bátran bíztatnék mindenkit) de csak akkor fogod igazán értékelni, ha nem egyetlen alkalommal veszed majd fel. A másik a praktikusság: ha elsőre jó ötletnek is tűnik egy háromrészes -, duplasoros Eszterházy-kockás öltöny, egyetlen darabnak talán kicsit mégis túlzás. Mondjuk, ami engem illet az első 10-15 rendelésbe sem javasolnám. A klasszikusokkal nem lehet nagyot tévedni és remekül feldobhatóak kiegészítőkkel.

Mit gondolnak a barátaid az öltözködési szokásaidról?

-Tudják, hogy fontos nekem az öltözködés, de ez nem igazán az a téma, amiről beszélgetnénk. Néha megmosolyognak, ritkábban meg-meg dicsérnek egy darabot. Volt, hogy először megmosolyogtak, aztán átvettek egy-egy elemet. Akinek szintén fontos közülük, velük mélyebb elemzésekbe is képesek vagyunk belebonyolódni, de azért nem nagy társaságban.

Ki az 5 legstílusosabb férfi (élő vagy elhunyt)?

Paul Newman, Serge Gainsbourg, Keith Richards, Jason Jules, Adam Rogers, Yasuto Kamoshita, Michael Hill, Tommaso Capozzoli, Yukio Akamine, Oliver Dannefalk, Gianluca Migliarotti... várjunk csak ez már sok lesz..!

Vannak más hobbijaid, mik azok és mit hoznak az életedbe?

-Nagyon szeretek sportolni, a mindennapokban futni, úszni és bringázni szoktam, de (leginkább utazások alkalmával) lovagolni, kite-szörfözni, síelni, illetve búvárkodni is nagyon szeretek. Ennyi minden persze nem fér bele a család meg a munka mellett, úgyhogy ezek jórésze ’alvó sejt’ marad. Drága feleségemnek köszönhetően pár éve elkezdtem gitározni tanulni, ami egy olyan teljesen új, ám annál fantasztikusabb élmény amire régóta vágytam, de ha ő nem adja meg a kezdőlökést valószínűleg nem szánom rá magam.

Previous
Previous

Kötetlen elegancia a nyári hónapokban

Next
Next

Ruhatárépítés Földi Attilával