Szabósági Hétvége Milánóban

Milan Kelecsenyi Massimo Pasinato

Massimo Pasinato-val

Az elmúlt hét végét az olasz dizájn fellegvárában, Milánóban töltöttem. A város régóta az egyik kedvencem, melyet munkámnak köszönhetően rendeszeresen látogattam a korábbi (pandémia előtti) években. Így amikor üzleti partnerem, a vicenzai Sartoria Pasinato alapító/tulajdonosa, Massimo Pasinato meghívott a Fortela üzletben megrendezett trunk show-jára, nem sokat gondolkodtam a válaszon.

(Trunk show: Együttműködés kereskedők és szabók/kézművesek között utóbbiak termékeinek bemutatására, előbbiek vásárlókörének részére.)

Hogy miért is kedvelem annyira Milánót…

Mindig megihlet az az igényesség és tudatosság, ami áthatja az épületeket, a belső tereket és a vendéglátást egyaránt.

Az öltözködési kultúráról nem is beszélve.

Egy helyi lakos úgy fogalmazott, hogy Milánó a legeurópaibb olasz város. Ez nagy valószínűleg igaz is. Érezhető a globalizáció, épült modern üzleti negyed és a nemzetközi konyha is minden kategóriában képviselteti magát. Ugyanakkor úgy gondolom a városnak és a lakóinak is saját identitása van, amelyet érdemes megfigyelni, és akár tanulni is belőle.

Megérkezésem napján a szállás elfoglalása után egyenesen a Fortela üzletbe tartottam. Eme viszonylag fiatal olasz márka tulajdonosát, Alessandro Squarzit, sokan ismerhetitek az Instagramról. Egyedi stílusa és jó ízlése miatt rengeteg utcai divatfotós kedvencei közé tartozik, a férfidivat szakma egyik elismert tagja. Saját márkája a Fortela, egyedi ötvözete az 50-es évek amerikai stílusának, a western kultúrának, a klasszikus olasz ízlésnek és újraértelmezi a legikonikusabb történelmi katonai viseleteket. Squarzi úr gyűjtő, a vintage a szenvedélye. Legyen szó autókról, órákról és természetesen ruházatról. Ez a filozófia mind az üzlet berendezésén, hangulatán és a kínálaton is visszaköszön. A hatás egységes és jól átgondolt.

Partneremmel, Massimo Pasinato-val nemrégiben, az Arbiter Magazin által szervezett Trofeo Arbiter szabósági versenyen ismerkedtek meg, ennek köszönhetően került megrendezésre a trunk show. Mivel a Fortela „csak” konfekció ruházattal foglalkozik, vásárlói viszont ugyanúgy érdeklődnek a szabósági kultúra iránt, Squarzi Úr partnert keresett a felmerült igények kiszolgálása. Az Arbiter verseny indulói közül, ahol Massimo Pasinato ezüstérmet szerzett, a Sartoria Pasinato-t tartotta a legmegfelelőbbnek a közös együttműködésre.

A próbák sorát én nyithattam meg, a mester klasszikus Ulster fazonú kabátjának szabásmintáját határoztuk meg. A kabát az általam is ajánlott MAX for Milan Kelecsenyi márkanév alatt elérhető kollekció részét képezi. A szövetet a Drago új Skyfall kabátszövet kollekciójából választottam. A duplarétegű 600gr/m2 súlyú szövet bizonyosan életem végéig szolgál majd.

Míg vártuk az érkezőket, szemügyre vettem Massimo vintage szövet kollekcióját, melyet 30 éves pályafutása alatt gyűjtött össze. Ezek a szövetek kifejezetten Squarzi úr kérésére kerültek a kínálatba. Érdekességük, hogy tömötebbek, nehezebbek és durvábbak, mint a manapság elérhető szövetek nagy része. Formájukat bizonyosan szépen tartják, szép vonalat képezhetünk velük. Viselésük ízlés és praktikusság kérdése egyaránt.         

Szép lassan megérkeztek az úriemberek is, hétköznapian jól öltözötten, ahogy az Olaszországban illik. Érdekes volt végighallgatni ugyanúgy a szövetválasztás proceduráját, a méretvételt és a ruhadarabok megtervezését is. Massimo és Squarzi Úr is hasznos tanácsokkal látta el az ügyfeleket, akár a gombválasztásról vagy a zakóhosszról volt szó. Számomra, a kész ruhadarabok átadásán kívül, ezek a legizgalmasabb pillanatok a szakmámban, így örömmel figyeltem a történéseket.

A rendezvény után…

Még két napig tartózkodtam a városban. Kedvenc tereim, kávézóim és éttermeim meglátogatásán kívül, a csodálatos villamúzeumot, a Villa Necchi Campiglio-t is bejártam. A korábban privát lakóházként szolgáló birtok egy tehetős Milánóban élő család tulajdonában volt, Piero Portaluppi tervezte az 1930-as években. Számomra az elképesztő privát műgyűjtemény mellett a modern építészeti megoldások tetszettek a legjobban. Leginkább talán a télikert. Mindenkinek ajánlom a látogatást, aki a jövőben milanói utat tervez.

Személyes kedvenceim…

Éttermek és kávézók:

Quattro Mori

Le Specialitá

Marchesi 1824

Üzletek:

M.Bardelli

Fortela

Lorenzi

WP Lavori

Previous
Previous

Ruhatárépítés Földi Attilával

Next
Next

Stílus vs. Jólöltözöttség